Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

25 Ekim 2010 Pazartesi

Kusursuz Annenin El Kitabı

Bugün yeni bir kitap aldım."Kusursuz Annenin El Kitabı".Öncelikle adı etkiledi beni.Sonra kitabın kapak dizaynı.Tabi her zaman böyle adına ve kapağına bakarak kitap almam ama ara sıra da olmuyor değil yani. Kitaba henüz başlamadım ama eğlenmek için ve hoşça vakit geçirmek için güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum.Şöyle bir karıştırdığımda pek de Türk annelerine hitap etmediği anlaşılıyor.Ama olsun.Bakalım Amerikalı anneler kusursuz olmak için neler yapıyorlarmış?Kitabı okuduktan sonra beğendiğim şeyleri mutlaka bloga yazacağım, belki birimizin işine yarar.

İşte kitabın arka kapağında yazanlar.(Yani bu kitabı almam konusunda beni ikna eden yazılar.)

22 Ekim 2010 Cuma

Badiler İçin Mantıklı Çözüm

Bebekler çabuk büyüdükleri için alttan çıtçıtlı badiler hemen küçük kalır.Aşağıdaki resimleri yabancı bir blogda görmüş kaydetmiştim.Ancak blogun adını kaydetmeyi unutmuşum.Eğer tekrar bulursam nereden aldığımı, yazacağım.Ama şimdilik yazamıyorum. Küçük kalan badiler için çok güzel bir fikir.Marifetli hanımlar iş başına...








21 Ekim 2010 Perşembe

Sosisli Makarnalar

Bu fikir sosisi ve makarnayı çok seven çocuklar için çok güzel.Ancak çocuklara sosis yedirme taraftarı olmasam da ara sıra kurallar bozulabilir ve yapılabilir diye düşündüm.Üzerine de şöyle bol ketçap...E ne de olssa kuralları bozduk bir kere :-) Ben bu resmi buradan buldum.

Ben uygularsam, sosisleri çok daha ince kesmeyi ve de her bir çubuk makarnayı 2 veya 3'e bölerek sosisin içinden geçirmeyi düşünüyorum.Sanki çocuklar için yemesi daha kolay olur gibi geldi öyle yaparsam.Karar sizin.

15 Ekim 2010 Cuma

İştahsızlığın 20 Adımda Çözümü

Yine iştahsızlığın çözümlerini internetten araştırırken bulduğum bir yazı.  Yard. Doç. Dr. Vefik Arıca' nın bir yazısıymış. Kaynak

7 Adımda El Nasıl Yıkanır?

Dünya El Yıkama Günü (15 Ekim)

15 Ekim, kişisel temizlik ve hijyen bilincinin yaygınlaştırılması, el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesi amacıyla UNICEF önderliğinde “Dünya El Yıkama Günü” ilan edilmiş.
Bu nedenle blogumda yer vermek istedim bu önemli güne. Dünyada her yıl binlerce çocuk bulaşıcı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Aslında alacağımız küçük önlemler bu ölümlerin neden önüne geçemesin ki? Ülke olarak el yıkamayı çok sevmeyen bir millet olduğumuzu söylemek isterim. Allahtan geçen (aslında hiç hoş bir tabir olmadı ama) sene domuz gribi ülkemizde baş gösterdi de milletçe el yıkamayı, ellerimizi dezenfekte etmeyi öğrendik. Yıllarca hiç satılmayan el steril malzemeleri yok sattı. Peki el yıkamak da, nasıl el yıkamak, neyle yıkamak ve ne kadar yıkamak?
Bu konuda uzmanlar der ki; “Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde, avuç içi, parmak araları ve uçları, özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde eller yıkanmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalı. Eller yıkanırken yavaş yavaş en az 15'e kadar sayılmalıdır.”Güzelce, kısa ve öz olarak anlatılmış.

14 Ekim 2010 Perşembe

Orta Kulak İltihabı

Büyük kızımın geçen sene kreşe başlaması ile tanıştık orta kulak iltihabı ile. Ve kızım o kadar çok orta kulak iltihabı oldu ki geçen sene, ayda bir 10 gün antibiyotik kullandık. Hatta 1-2 ay ayda 2 kez :( Orta kulak iltihabı ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucu bir doktor kadar bilgiye sahip oldum sonunda. Bu kış ki ilk orta kulak iltihabımız da sağ olsun açılışı yaptı ve antibiyotik almaya başladık. İnternette en çok yardım aldığım kaynakların başında da Dr. Nilüfer Toprakçı' nın  www.sagliklicocuk.com oldu. Tavsiye ederim. İşte bu siteden orta kulak iltihabı ile ilgili bilgiler.

13 Ekim 2010 Çarşamba

Çok Cici Çantalar

Marifetli hanımlar yabancı bir sitede bulduğum dünyanın parasına satılan bu çantaları neden öremesin ki?




Yeni Trend Buymuş...

İşte annelerin çocuklarına yemek yedirebilmek için buldukları servis şekilleri...






Bu resimlerde genellikle ara öğün ve atıştırmalıklar ama kendi yaratıcılığınızla yemekleri de böyle yedirebilirsiniz.Ben deneyeceğim.

İştahsız Çocuklar

Eğer sizin de çocuğunuz benimkiler gibi iştahsızsa belki internetten bulduğum aşağıda ki bilgiler ilginizi çekebilir. (İştahsız çocuklar ve yemek yedirme yolları ile ilgili yazılar gelecek yakında, araştırmalar devam ediyor :))  )




11 Ekim 2010 Pazartesi

Balkabağı

Kimi zaman Sindirella'nın muhteşem arabasına dönüşen  ,kimi zaman da cadılar bayramında keserek şekiller verilen sebze olarak karşımıza çıkan, ama aslında çok besleyici ve faydalı olan balkabağının marketlerde ve pazarlarda yerini alması ile kış aylarında tatlısını da çorbasını da çok yaptığım bu besleyici sebzenin bir tarifini eklemek istedim. Özellikle bebek ve çocuklar için çok besleyici bir çorba. Ben tarifini Ebru Şallı'nın kitabından almıştım. Kışın sık sık yaparım ailece severek yeriz. Bakalım sizde beğenecek misiniz?

7 Ekim 2010 Perşembe

Anne Sütü

Birçok kişi tarafından altın sıvı olarak adlandırılan anne sütü ile ilgili bir yazı eklemek istiyordum. Ancak bir kaç gün önce olsaydı daha iyi olacaktı.1-7 Ekim Emzirme Haftası malumunuz.Bu haftanın sonuna yetişen, ancak sadece bu hafta hatırlanmaması gereken bir konu bu.Emzirmek. Bir bebek bence bir mucize olan bu sıvıdan neden mahrum edilsin ki? Anneler için kolay, bebekler için sağlıklı süper bir besin. Eğer pompa ile sağarak vermiyorsanız, biberon yıka, steril et, sütü ısıt, gece yarısı kalk mama yap, gezmeye git mama ile uğraş dertlerinin hiçbiri yok bir sefer.Bedava,sağlıklı, her zaman istenilen sıcaklıkta....Daha ne olsun. Daha bu altın sıvının besin değerlerini falan hiç söylemedim.





Emzirmenin Bebeğe Yararları

  • Anne sütü kolay olarak sindirilebilir ve aynı zamanda bebeğin fiziksel ve nörolojik gelişimi için gerekli olan temel besinleri, vitaminleri, proteinleri, yağları ve antikorları bebeğin ihtiyacına doğru oranlarla sağlar.
  • Çalışmalar, anne sütünün, bağışıklık sisteminin bileşenlerini içerdiğini göstermektedir. Bilimin sundukları anne sütünün yerini alamamaktadır.
  • Araştırmalar, emzirmenin bebeği alerjilere karşı koruduğunu, birçok ciddi hastalık ve genel olarak hasta olma riskini azalttığını ortaya koymuştur.
  • Emzirme, bebeğin oral gelişimine katkıda bulunur ve diş çürüme riskini azaltır.
  • Yapılan birçok araştırma emzirmenin olabilecek en yüksek seviyede beyin gelişimine ve yüksek IQ’ya yol açtığını göstermektedir.
  • Anneyle olan fiziksel temas, anne ile çocuk arasında güvenlik ve rahatlık hissi ile beraber güçlü bir bağ oluşturur.
Emzirmenin Anneye Yararları

  • Emzirme, bir kadının göğüs kanseri geçirme riskini azaltmaktadır. Bu yarar emzirme süresinin uzunluğuna çok bağlıdır.
  • Bazı araştırmalar, emziren kadınlarda yumurtalık ve rahim kanseri vakalarının azaldığını göstermiştir.
  • Uzun vadede, emzirme daha güçlü kemiklere ve osteoporoz riskinin azalmasına yol açabilir. Nitekim, araştırmalar, emziren annelerin bebeklerini sütten kestikten sonra, kemik yoğunluğunun hamilelik öncesi dönemle aynı ve bazen de daha artmış olduğunu göstermektedir.
  • Çalışmalar, emziren annelerin, suni-emziren annelere oranla doğum sonrası anksiyetesini ve depresyonunu daha az yaşadığını göstermektedir. Bunun nedeni emzirmenin, oksitosini (bazen aşk hormonu olarak ifade edilir) tetiklemesi ve vücutta salgılanmasını sağlamasıdır. Bu hormon daha az stres yaşamanıza yol açar ve rahatlamanızı sağlar.
  • Emziren bir anne olarak, fazladan kalori yakacaksınız; bu da hamilelik sırasında alınan fazla kiloların verilmesini kolaylaştıracaktır. Emzirme aynı zamanda rahminizin normal boyutuna ulaşmasına yardımcı olur ve doğum sonrası olası kanamayı azaltabilir. Süt üretimi günlük 200 ile 500 arası kalori yakar. Aynı kaloriyi yakmak için, bir annenin 30 tur yüzmesi veya bir saatten fazla bisiklete binmesi gerekmektedir
  • Emzirme zaman tasarrufuna yol açar. Formül sütü satın almaya, ölçmeye ve karıştırmaya zaman harcamaya gerek kalmaz. Aynı zamanda, gecenin yarısında ısıtılacak biberonlara gerek olmayacaktır.
  • Emzirme bedavadır! Yine de eğer bebek çekilmiş anne sütü içiyorsa ve bu nedenle beslenmeye yardımcı aletler satın almanıza gerek varsa, bu yine de sizin formül süte harcayacağınızdan çok daha az olacaktır. Hatta, araştırmalar emzirmeyen bir annenin, bebeğini besleyebilmesi için senede ortalama 600 sterlin harcadığını göstermektedir.
Kaynak http://www.lansinoh.com.tr/
 
 Ben de blogumda karınca kararınca Emzirme Haftası' nı kutlamak ve emzirme ile ilgili biraz bilgi vermek istedim.
 
 
 
 

5 Ekim 2010 Salı

Yiyorum Büyüyorum

Büyük kızıma ek besin başlama döneminde başlamıştı, çocuk yemekleri ile ilgili kaynak kitap arayışlarım. Sağlıklı, besleyici, farklı yemekler, çorbalar yapmak istiyordum. Bebeğim ve Biz dergisinin bir sayısında sanırım bu dergide o zamanlarda da olduğu gibi halen yazar olan M.Zümrüt Özkan Anjuere' nin Yiyorum Büyüyorum kitapçığı hediye olarak verilmişti. Birkaç tarifi uyguladım ve kızım severek yedi. Daha sonra, küçük kızım doğup ona ek besinlere başladıktan sonra Alfa Yayınlarından çıkan Yiyorum Büyüyorum kitabını aldım. Kitabın boyutu, baskı kalitesi,yazarın kendi çizmiş olduğu resimler çok güzel. Tabi en önemlisi içerisinde ki tarifler çok güzel. Benim çok yemek seçen kızlarım bile bu kitaptaki yemeklerden yaptıklarımı severek yemeleri ile bu kitap benim 1 numaralı kaynaklarım arasına girdi ve benden de 10 puanı kazandı.
Bu kitabın yazarının bir de tariflerinin bulunduğu bir internet sitesi var tıklayın. http://www.yiyorumbuyuyorum.com/
Ve işte size bu kitaptan benimkilerin çok severek yedikleri bir çorba tarifi.
Havuçlu Mercimek Çorbası
1 Adet -Büyük boy havuç
1 Adet -Küçük boy soğan
1 Büyük Çay bardağı -Kırmızı mercimek
1/2 Fincan -Zeytinyağı
2 Su bardağı -Su
1 Büyük Çay bardağı -Süt


Yapılışı:
-Soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
-Rendelenmiş havuç eklenip yumuşayana kadar karıştırılır.
-Mercimekler eklenip 2 dakika daha karıştırılır.
-Malzemelerin üzerine 2 bardak su katılıp orta harlı ateşte kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakılır.
-Malzemeler iyice yumuşadıktan sonra tel süzgeçten tahta kaşıkla ezerek geçirilir.
-Süt eklenip bir taşım daha kaynatılır.

Not: Ben bu çorbaya 1çorba kaşığı da pirinç ekliyorum.